Robot Belgium

Just another SeoBureau site

Zolang de mens in de buurt van water is geweest, is er een onverbrekelijke band geweest met het aquatische. Zonder water zou de samenleving niet kunnen bestaan of overleven. De eerste beschavingen werden gebouwd in de buurt van waterlichamen en maakten gebruik van de kracht van water om gewassen te telen en een samenleving op te bouwen. Mythen, overleveringen en scheppingsverhalen staan bol van verwijzingen naar water.

Het is deze instinctieve aantrekkingskracht tot water, de kracht en de voordelen ervan, die de mens ertoe bracht de eerste openbare badruimten te creëren, die evolueerden tot het moderne zwembad. Laten we eens kijken hoe het zwembad is veranderd sinds de oudheid tot vandaag. Welkom bij de geschiedenis van het zwembad!

Zwembad en Zwemgeschiedenis
5000 v. Chr.: Het grote bad
De vroegste openbare watertank genaamd “Het Grote Bad” werd meer dan 5000 jaar geleden gebouwd in de oude Pakistaanse stad Mohenjo-daro. Het waterreservoir werd waarschijnlijk gebruikt voor religieuze ceremonies en “rituele baden”, niet om in te zwemmen.

Het grote bad in Mohenjo-daro, Pakistan, antiek zwembad
Het Grote Bad in Mohenjo-daro bij zonsondergang. Dit prachtige bouwwerk was een kunststuk van techniek voor de oude wereld.

2500 v. Chr.: Grotzwemmers
In 1993 werden in Egypte grotschilderingen ontdekt waarop figuren stonden afgebeeld die leken te zwemmen. Dit was de eerste ontdekking van kunst die zwemmen toonde in de geschiedenis.

800 tot 600 v. Chr.: Eerste recreatiebaden
De oude Grieken waren de eerste gemeenschap die recreatiezwembaden creëerden. Van 800 voor Christus tot 600 voor Christus groeide de economie van het oude Griekenland, waardoor er meer tijd en geld vrijkwam om recreatiecentra of “Palaestrae”, gymnastiekzalen in de open lucht, op te richten. De Palaestrae zijn de plaatsen waar het zwemmen als fitness- en sociale activiteit een grote vlucht nam.

Griekenland, Olympia, antieke Palaestra ruïnes
Ruïnes van een antieke Palaestra waar mogelijk een zwembad is gevonden.

300 v. Chr. tot 100 v. Chr.: Oude Romeinse zwembaden
De oude Romeinen bouwden voort op de badhuizen van de Grieken door een luxueus kenmerk aan hun zwembaden en badhuizen toe te voegen: warmte! Het eerste verwarmde zwembad werd gebouwd door Gaius Maecenas, adviseur van Augustus Caesar. Thermale bronnen en handovens stelden de oude Romeinen in staat om te zwemmen en te baden in warm water.

De Romeinen bouwden ook aquaducten, waardoor ze continu vers water in de baden konden laten stromen voor een gezondere en gezondere ervaring. Het grootste zwembad dat in deze periode werd gebouwd, was meer dan 900.000 vierkante meter groot.

Oud Romeins badhuis met zuilen en stoom
Stoom stijgt op uit dit oude verwarmde Romeinse zwembad.

75 N. CHR: Aquae Sulis
In 43 na Christus veroverden de Romeinen Brittannië en brachten hun gewoonte om ritueel te baden en recreatief te zwemmen met zich mee. In 75 na Christus bouwden de Romeinen een uitgestrekt “religieus kuuroord”, Aquae Sulis genaamd, dat een bestemming werd voor verering, baden, zwemmen en genezing. Thermale bronnen verwarmden Aquae Sulis en zorgden voor een aangename watertemperatuur om in te zwemmen en te baden.

1820s: Eerste overdekte zwembad geopend voor publiek
In 1828 werd zwemmen toegankelijker toen het eerste openbare overdekte gemeentelijke zwembad in Engeland werd geopend. Het heette St. George’s Baths en was een zoutwaterzwembad.

Eerste klas zwembad in het Sir Doug Ellis Woodcock Sportcentrum in Birmingham, Engeland
Overdekte zwemfaciliteiten maakten de sport het hele jaar door toegankelijk voor het publiek.

1837: Zwemmen wordt een wedstrijdsport
Naarmate de belangstelling voor de zwemsport groeide, werden er ook wedstrijden georganiseerd door de National Swimming Society. Tegen het einde van de jaren 1830 was zwemmen een enorm populaire recreatieve activiteit geworden.

1875: Matthew Webb zwemt het Kanaal over
Kapitein Matthew Webb is de eerste geregistreerde persoon die het Engelse Kanaal heeft overgezwommen. Hij legde een afstand van ongeveer 40 mijl af in iets meer dan 21 uur. Een van de manieren waarop Webb onderkoeling in het koude water wist te voorkomen, was door een dikke laag bruinvisvet over zijn hele lichaam te smeren.

1900: 200 m hindernisrace op de Olympische Spelen van Parijs
De Olympische Spelen van 1900 in Parijs waren de eerste en laatste keer dat er een hindernissenparcours werd gezwommen. Deelnemers aan de wedstrijdzwemwedstrijd zwommen door de Seine, over palen, over boten en onder vaartuigen door. Het spannende evenement werd helaas datzelfde jaar stopgezet.

1904: Duiken doet zijn intrede op de Olympische Spelen
De eerste Olympische Spelen waar duiken als wedstrijdsport werd opgevoerd, waren in 1904. De tien duikers die aan de eerste wedstrijd deelnamen, kwamen uit Duitsland en de Verenigde Staten.

1908 Olympische Zomerspelen, Londen, ’s werelds eerste duikwedstrijd
Duikers vliegen van het platform tijdens de Olympische Spelen van 1904 in St. Louis, MO.

1906: De White Star Line installeert een zwembad op The Adriatic.
Het zwembad op de Adriatic was het eerste dat de Atlantische Oceaan overstak. Het zwembad van het schip was overdekt en was ook het eerste dat op een oceaanstomer werd geïnstalleerd.

1907: Het eerste van bovengrondse zwembaden opent in de Philadelphia Racquet Club
De Racquet Club van Philadelphia is een van de meest exclusieve sportclubs in Noord-Amerika. Deze verbazingwekkende club beschikt over het eerste bovengrondse zwembad in Amerika, een ongelooflijke prestatie voor deze periode.


Zwembad gezocht? Dan ben je hier bij ons aan het juiste adres! Na een paar hittegolven en heel wat vragen van onze klanten, hebben we beslist om vanaf 2021 ook een gamma zwembaden toe te voegen. We kiezen bewust voor het merk EXIT omwille van hun kwalitatief hoogstaande aanbod en service.